Geschiedenis

Hoe lang bestaat tennis al? Er zijn verschillende vondsten gedaan die laten zien dat balspelen eeuwenoud zijn. Niet alleen in de Middeleeuwen werden er balspelen beoefend. Ook de Grieken, Romeinen en Egyptenaren deden dergelijke spellen. De echte voorloper van tennis werd in de 11e eeuw bedacht. Het balspel werd gespeeld in Frankrijk en werd het Jeu de Paume genoemd. Dit spel wordt tegenwoordig nog steeds gespeeld. Er zijn echter wel verschillende varianten. Een ding hebben ze gemeen, er wordt altijd gebruik gemaakt van een bal die gevuld is met haar. De beoefenaar van dit spel slaat met de palm van zijn hand tegen de bal. Niet alleen het “gewone” volk vond het spel geweldig, ook in adellijke kringen werd Jeu de Paume graag gespeeld.

Het tennisracket

Jeu de Paume werd gespeeld met de blote hand. Nog geen tennisracket dus. Dat werd rond 1500 uitgevonden. Voordat het racket er kwam waren er eerst nog een aantal andere varianten. Zo werd er in eerste instantie gebruik gemaakt van een handschoen. Later werd de handschoen vervangen door slaghout. Het racket bleek uiteindelijk de beste oplossing te zijn. Vooral het feit dat je er harder mee kun slaan sprak veel beoefenaars van deze sport aan.

Weddenschappen

Na voetbal en mogelijk hockey is tennis een van de sporten waarop in Nederland veel gewed wordt. Ook via internet lopen er meestal veel weddenschappen op toernooien als Wimbledon en de Australian Open.

Verspreiding over Europa

Rond 1600 werd jeu de paume niet alleen meer in Frankrijk gespeeld. Ook in Nederland werd het spel ontdekt. Hier noemde we het kaatsen. In Engeland werd het spel tennis genoemd en in Italië giocco della racquetta. Het was in die tijd de populairste sport in Europa. De populariteit nam af aan het begin van de 17e eeuw. Dit had verschillende redenen. De belangrijkste reden was de Franse revolutie. Deze zorgt bijna voor het einde van tennis in Europa.

Wereldwijde verspreiding

De tennissport raakte echter niet uitgestorven. In 1877 werd voor het eerst het Wimbledon toernooi gehouden. Tegenwoordig is dit toernooi één van de bekendste en meest fameuze toernooien die gespeeld worden. Tennis wordt tegenwoordig niet alleen op professioneel niveau gespeeld. Ook amateurs slaan graag een balletje. Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigende Staten en Australië. We kunnen wel zeggen dat tennis tegenwoordig wereldwijd verspreid is.

© 2024 A MarketPress.com Theme