De Davis Cup

De Davis Cup is een tennistoernooi voor landenteams, aan het toernooi doen meer dan 130 landen mee. Het toernooi wordt gehouden onder auspiciën van de Internationale Tennis Federatie (ITF).

Geschiedenis

Het toernooi wordt al gehouden sinds 1900, destijds heette het toernooi nog het “Internationaal Lawn Tennis Challenge” . Na de dood van de grondlegger van het toernooi Dwight Davis in 1945 ging het toernooi als eerbetoon zijn naam dragen, de beker is destijds aangeschaft en betaald door Dwight Davis. In het begin was het een wedstrijd tussen Amerika en Engeland maar gaandeweg kwamen er steeds meer landen bij. Tot en met 1971 was de winnaar van het toernooi automatisch geplaatst voor de finale van het volgende toernooi. Vanaf 1981 spelen alleen de landen die uitkomen in de wereldgroep om de Davis cup. De verschillende landen kunnen vanuit de verschillende regionale groepen promoveren naar de wereldgroep, in de wereldgroep zitten 16 landen.

Wedstrijd

Elke wedstrijd in de wereldgroep bestaat uit vijf partijen tennis, op de eerste dag worden twee enkelspelpartijen gespeeld, op de tweede dag wordt het dubbelspel en gespeeld en op de slotdag worden er ook weer twee partijen gespeeld. De wedstrijd gaat om drie gewonnen sets, waarbij alleen in de eerste vier sets een zogenaamde tie break kan worden gespeeld.

Statistieken

Het toernooi wordt dus al vanaf 1900 gehouden in verschillende vormen. In alle toernooien was het team van de Verenigde Staten het meest succesvol, Zij wonnen 32 keer de Davis Cup en waren ook nog eens 29 keer verliezend finalist. Australië deed het iets minder met 28 overwinningen. Nederland heeft nog nooit de eindstrijd gehaald in de geschiedenis van de Davis Cup. De editie van 2016 werd een overwinning voor Argentinië die Kroatië in eigen huis wist te verslaan met 3-2.

© 2024 A MarketPress.com Theme